Terje Prest - Minneord


Terje Schrøder-Nielsen (29. januar 1945 - 28. mars 2023)

Det var med sorg og overraskelse vi mottok meldingen om at Terje Schrøder-Nielsen var død. Han døde fredfullt i sitt eget hjem tirsdag 28. mars 2023.

Terje Schrøder-Nielsen har vært sokneprest i Bø og Malnes menighet fra 2003 og fram til han fylte 70 år, 29. januar 2015. Legger vi til vikarperiodene, var han nær 20 år i aktiv tjeneste i Bø.

I Bø kjenner alle han som «Terje prest», unge som gamle. På en tillitvekkende måte har han utført en stor og trofast prestetjeneste med stort engasjement og positivitet. Terje prest var godt likt blant alle lag av folket.

Terje var født og oppvokst i Oslo. Han var egentlig i opposisjon til kirken og valgte å ikke bli konfirmert før han var 17 år. «Min opplevelse,» sier Terje, «var at det var så mye dømmesyke i kirken, at kirken hele tiden tok avstand fra mennesker. Det fikk jeg ikke til å stemme med mitt bilde av Jesus som den som erklærer felleskap med mennesker som sliter og strever og er midt i nederlag».

Terje hadde sine spørsmål, men i stedet for å ikke konfirmere seg, valgte han å bli innenfor kirken med et ønske om å følge Jesus. «Han var svaret på min sannhetssøken. Jeg trodde sannheten dreide seg om de rette meningene. Den rette lære. Men så leste jeg om Jesus og skjønte at dette ikke stemte. Jesus sier; «Jeg er veien sannheten og livet!» Det å tro er å ha tillit til ham, være grepet av hans kjærlighet og ønske å følge han etter.» Dette ble et åndelig gjennombrudd for Terje, noe han alltid bar med seg.

Terje var friidrettsutøver i toppskiktet i Norge. Han representerte «IK Tjalve». Han vant 7 NM-gull og 16 NM-medaljer på 1500 meter, 5000 meter, i stafett og terrengløp i perioden 1963–1970. Terje var også landslagsutøver og konkurrerte med flagget på brystet.

Han var ikke minst stolt av sin bestenotering på 1500 meter. I Tjalves medlemsblad fra 1966 står det at han ble tildelt den høythengende evigvandrende pokal til Tjalves mest trofaste og fortjente medlemmer. Videre står det: I tillegg til sin styrke som aktiv er Terje velsignet med godt humør, som er en stimulans for hans klubbkamerater og en pryd for klubben utad.

Den stimulansen tok Terje også med seg i presteutdannelsen. Han hadde flere mindre tjenester i kirke og skole de første presteårene. Men årene i Sjømannsmisjonen og som fengselsprest på Ila fengsel var for han viktige. Hans ønske var at mennesker som fordømte seg selv og opplevde seg fordømt av andre, skulle få vite at det er mulighet for en ny start for alle som tar et oppgjør med seg selv.

Sommeren 2002 ble fengselspresten utfordret av en innsatt som spurte han hvor lenge han hadde vært på Ila. 14 år var svaret. Fangen ble forundret. Han hadde selv en alvorlig dom, men fikk ikke mer enn 12 år. «Har du tenkt å være fengselsprest på livstid?», lurte fangen. Slik hadde ikke Terje helt tenkt det. Det ble ledig stilling i Bø og Malnes menighet. Terje søkte og fikk jobben etter noen sommeropphold her først. «Sommerpresten» tok jobben og kona, Anne Britt, sa opp en god og trygg stilling i Oslo for å bli med nordover til eventyrkommunen. Her har de sammen stått i en utrolig spennende tjeneste og fått et stort rom i mange Bøfjerdingers hjerter.

I Bø var Terje i snakk med alle – på butikken eller kafeene, på Bøheimen hvor han gjerne svingte seg med de godt voksne damene og sjarmerte alle, eller på skolebesøk. Terje hadde alltid noe fint på hjertet. Etterhvert ble hele Bø på fornavn med han Terje Prest. 

Mange vil kjenne igjen replikken hans i situasjonen han delte da han i 2014 kolliderte på vei til begravelse. «Det var umiddelbar tilgivelse etter ulykken,» sa Terje og humret.
«Men jeg trengte hjelp for å rekke begravelsen,» fortsatte han. «Så da er det fint å være prest i Bø. Jeg kjenner alle her og det kom flere kjente kjørende forbi. Jeg spurte om de kunne kjøre meg til kirken, så det gikk heldigvis fint.»

Bø og Malnes menighetsråd og staben ved kirkekontoret takker vår tidligere sokneprest, Terje Schrøder-Nielsen, for hans tjeneste i Bø og Malnes menighet, og ønsker alle velkommen til bisettelsen i Bø kirke, torsdag 13. april klokken 11.00.

 

 

 

 

Tilbake